گزارشات

تجلیل از سال نو خورشیدی

جهنده روضۀحضرت على کرم الله وجهه ، با اشتراک صدها هزار تن از مردم افغانستان که از ولایت مختلف آمده بودند طى مراسم خاصى برافراشته شد.
جهنده، حوالى ساعت ١٠ روز اول سال نو ١٣٩٠، درحاليکه سرود ملى کشور نواخته ميشد و  صداى فير توپ نيز به گوش ميرسيد، بلند گرديد.
در مراسم متذکره ؛ کريم خليلى معاون دوم رئيس جمهور، شمارى از اعضاى شوراى ملى، نماينده گان قونسلگريهاى کشورهاى همسايه در مزارشريف، مهمانان دعوت شده از تاجکستان و ازبکستان، و همچنين مردم نقاط مختلف کشور، اشتراک داشتند.
استاد عطا محمد نور طی سخنرانی از دست آوردهای یکساله مقام ولایت بلخ و همکاری های همه جانبه مردم ولایت بلخ در عرصه بازسازی یاد آور شدند . همچنان معاون دوم رئيس جمهور، قبل از برافراشتن جهنده، در بيانيۀ خود سال نو را از هر لحاظ براى ملت افغانستان مهم خواند.

اعلان نتایج کانکور


نتایج امتحان کانکور سال 1389 روزشنبه، 6 حمل اعلام شد. پوهنوال محمد عثمان بابری، معین تدریسی وزارت تحصیلات عالی در یک کنفرانس خبری که در وزارت تحصیلات عالی بر گزار شده بود از اعلام نتایج امتحان کانکور سال 1389 خبر داد. وی گفت در امتحان کانکور سال 1389 در حدود 127 هزار و 330 نفر ثبت نام نموده بودند و از این جمله 117 هزار و 302 نفر در امتحان کانکور اشتراک نمودند که 72 فیصد آن را پسران و 28 فیصد آنان را دختران تشکیل می داد. از جمله رقم ذکر شده 41 هزار و 690 تن موفق شده، 25 هزار و 180 تن آنان در دانشگاه ها و 16 هزار و 510 تن دیگر آنان به موسسات تحصیلات نیمه عالی راه یافتند. گفتنی است که سه نفر اول نمره عمومی این دور از امتحانات از جمع بانوان هستند.
پوهنوال بابری افزود این نتایج از طریق وب سایت www.mohe.gov.af  وزارت تحصیلات عالی قابل دسترس و مشاهده بوده و همچنان بخاطر سهولت بیشتر لیست نتایج امتحان کانکور در مرکز از طریق 15 حوزه تعلیمی وزارت معارف و در ولایات از طریق ریاست های معارف نیز اعلام میشود. نتایج امتحان کانکور سال 1389 مکاتب علوم دینی، مسلکی و علوم طبی بعداً اعلام می گردد.

آغاز سال تعلیمی 1390
سال جدید تعلیمی با نواختن زنگ مکتب توسط رئیس جمهور کرزی آغاز شد.
سال جدید تعلیمی در حالی آغاز گردیده که هنوز هم چهار صد هزار پسر و دختر در سن مکتب، نمی توانند به مکتب بروند.
داکتر غلام فاروق وردک وزیر معارف در مراسمی که به مناسبت آغاز سال نو تعلیمی دایر شده بود، پلان مشروح معارف برای آینده را بیان کرده و گفت که هم اکنون بیشتر از هشت میلیون متعلم دختر و پسر در سطح کشور به مکتب می روند.
وی در عین زمان گفت که  هنوز هم 450 باب مکتب در برخی از مناطق نا امن، مسدود هستند که تلاش برای بازگشایی این مکاتب جریان دارد.
رئیس جمهور کرزی در مراسم آغاز سال تعلیمی 1390 دستاورد معارف در ده سال اخیر را مهم خواند.
رئیس جمهور همچنین از همهء افغان ها خواست که در راستای تعلیم و تربیت، از هیچ کوششی دریغ نکنند تا آیندهء درخشان داشته باشیم.

آغاز روند انتقال مسؤولیت های امنیتی در افغانستان

حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان می گوید قوای ناتو اداره امنیتی را به زودی در هفت ساحه به قوای امنیتی افغان تحویل خواهند داد.
آقای کرزی در سخنرانی روز سه شنبه دوم حمل اعلام کرد که انتقال مسؤولیت امنیتی درماه جولای تنظیم شده است. ساحاتی که انتقال مسؤولیت امنیتی در آن انجام خواهد شد شامل ولایات نسبتاً آرام بامیان، پنجشیر و مناطق اطراف کابل، بخش هایی از ولایت لغمان در شرق، هرات درغرب و شهر مزار شریف در شمال می باشد. قوای افغان همچنین اداره امنیتی شهر لشکرگاه ولایت هلمند را به دست خواهند گرفت.
نهادها و ادارات دولتی و غیر دولتی هشتم مارچ را تجلیل کردند
همایشی به پیشواز از روز همبستگی زنان در تالار کتابخانه مولانا خسته از سوی ریاست اطلاعات و فرهنگ   راه اندازی شده بود. صالح محمدخلیق در را بطه به جایگاه زن و مقام والای آن صحبت نموده گفتند حضور زنان در چوکات نهاد های اطلاعات و فرهنگ تقریبآ 12 فیصد را در بر میگیرد که میتوان اینرا یکی از دستاورد های خوب خانم ها شمرد، در ختم محفل بانوان اشتراک کننده در این محفل از سوی این ریاست مورد تقدیر قرار گرفتند.
  همچنان همایش دیگری در شورای ولایتی اتحادیه ملی کار کننان بلخ در تالار ریاست کار امور اجتماعی شهدا و معلولین برگزار شده بود که در ابتدا گلالی هوتک رئیسه کار وامور اجتماعی و حکیم قربانی رئیس این
شورا روی نقش زنان در جامعه صحبت نمودند و تحایفی نیز برای 40 تن از خانم ها در نظر گرفته شده بود به آنان تفویذ گردید .
    و قابل یاداوری است که گشایش نمایشگاه ساخته های دستی بانوان در باغ زنانه شهر مزار شریف از سوی ریاست امور زنان نیزبه پشواز از هشتم مارچ روز همبستگی زنان صورت گرفت .
   در گردیهمای دیگری تعداد از بانوان فعال در دفتر زنان در خدمت زنان به پشواز از هشتم مارچ، مسول زنان در خدمت زنان یکبار دیگر خانم ها را متوجه مسولیت های شان ساخت و بانوان اشتراک کتنده نیز هشتم مارچ را به سایر زنان افغان و جهان تبریک گفتند و محفل با توزیع تحایف به پایان رسید.

جوانان در راستای پاک کاری شهر
به تاریخ 26 حوت سال 1389 جوانان ولایت بلخ به ابتکار آمریت امور جوانان و اشتراک نهاد های همکار با این آمریت ( شورای عالی جوانان بلخ، مرکز معلومات و ارتباط جوانان، مرکز گسترش آگاهی جوانان و فدراسیون جوانان ) در یک اقدام نیک دست به پاک کاری قسمتی از شهر زدند تا باشد سایر مردم تشویق به این عمل نیک شوند و شهر خود را از لوث کثافات پاک کنند و به آمدن بهار 1390 آمادگی بگیرند.
گفتنی است که در این کار خیر ریاست اطلاعات و فرهنگ ، ریاست شهرداری و قومندانی محترم امنیه نیز همکاری بارزی داشتند
فرهاد دریا به عنوان شخصیت سال معرفی شد
فرهاد دریا هنرمند شناخته شده افغان که طی ماه های اخیر با رفتن به مناطق نا امن کشور با اجرای کنسرت ها پیام آور صلح بود. لقب شخصیت سال را کسب کرده و در کنار سه شخصیت دیگری قرار گرفت که در جریان سه سال گذشته این لقب را بر اساس رای مردم به دست آورده بودند.
رادیو آزادی که به بخاطر معرفی این شخصیت سال نشست خبری را در تالار بین المللی مطبوعات در کابل راه اندازی کرده بود، پیرامون کار کرد های فرهنگی، اقدامات بشر دوستانه و تلاش های که فرهاد دریا در بخش صلح و آشتی انجام داده بود توضحیاتر ارایه شد.
رحیم الله سمند مسوول رادیو آزادی در کابل گفت که فرهاد دریا بخاطر تلاش هایش در جهت رساندن پیام صلح از سوی مردم، شخص برگزیده یی شناخته شد، رادیو آزادی نیز لقب شخصیت سال را به وی تفویض کرد.
پوهنمل غلام نبی فراهی معین توریزم وزارت اطلاعات و فرهنگ در این نشست ضمن ستایش از اقدام رادیو آزادی، از سایر هنرمندان نیز خواست تا در راه صلح و انسان دوستی تلاش کنند.

  آمادگی ها برای نوروز 90


شهر مزار شریف در حال آمادگی برای تجلیل از سال نو خورشیدی 1390 است که این جشن هر ساله به صورت سنتی در این ولایت  برگزار میگردد.
قیر ریزی جادها، اعمار منارهای تزئنی در چهار راهی ها، چراغان کردن جادها، رنگ آمیزی ساختمانها، پاک کاری شهر از وجود کثافات و صدها آمادگی دیگر تحت رهبری استاد عطا محمد نور والی بلخ در شهر مزار شریف جریان دارد تا این سال هر چه باشکوه تر تجلیل گردد.

توزیع اسناد فراغت 180 تن از فارغین بنیاد بدر
 بنیاد  بدر که یک محل آموزشی  ویژه برای خانم ها است از حمل سال سال 1389 به فعا لیت آغاز نموده تا اکنون توانسته در حدود 3000 خانم را در شهر و 2400 خانم را در ولسوالی های شولگره وکشنده تحت پوشش قراربدهد  . این بنیادبا تدریس مضامین کمپیوتر، انگلیسی ،خوش نویسی ،حفظ چهل حدیث برای خانم ها توانسته است آنان را همگام با مردان قرار بدهد. این بیناد برنامه های چون ستاره اسلام ،انجمن اجتماعی بانوان و اسلام پیام اسلام را که از طریق آن عرضه میشود را با خانم ها راه اندازی نموده است و همچنان خانم ها را نیز سهم فعال داده است  و توانسته است با اهدافی که بنیاد بدر بخاطر ترویج فرهنگ اسلامی وپیشرفت خانم ها در عرصه تعلیم و تر بیه و حفظ فر هنگ کشور دارد  غنامندی بخشند .

کنفرانس "دیالوگ میان رسانه های افغانستان و پاکستان" با موفقیت برگزار گردید
کابل افغانستان: ، انستیتوت مطالعات صلح پاکستان (PIPS) و مؤسسه بین المللی حمایت از رسانه ها (IMS) کنفرانس گفتگو میان مسوولین ارشد رسانه های افغانستان و پاکستان را برگزار نمودند.
این کنفرانس روزهای دوشنبه و سه شنبه (21 و 22 فبروری) در هوتل انترکانتیننتال در کابل برگزار گردید. ژورنالیستان سرشناس، مسئوولین و شخصیت های رسانه ای هردو کشور در این کنفرانس اشتراک داشتند. این کنفرانس در نوع خود اولین کنفرانس بود که زمینه تبادل نظر را در مورد موانع و مشکلات همکاری میان ژورنالیستان در دو طرف مرز فراهم نموده و فرصت گفتگو در مورد راه های حل و اهداف مشترک رسانه ای و همکاری بیشتر را بوجود آورد. برگزار کنندگان و شرکت کنندگان این کنفرانس در مورد چالش ها، فرصت ها، معیارها و راه های همکاری میان رسانه های دو کشور به بحث و گفتگو پرداختند. این کنفرانس اولین قدم یک برنامه سه ساله است که هدف آن تقویت و تشویق رابطه قوی کاری میان ژورنالیستان و مسوولین رسانه های دو کشور می باشد.
در مراسم افتتاحیه این کنفرانس پیام رئیس جمهور افغانستان به شرکت کنندگان کنفرانس توسط احمدضیا سیامک هروی خوانده شد و بعداً دین محمد مبارز راشدی معین وزارت اطلاعات و فرهنگ از این ابتکار استقبال نموده و تعهد نمود هرنوع همکاری از این پروژه دریغ نخواهد شد. سید مخدوم رهین وزیر اطلاعات و فرهنگ نیز در روز دوم این کنفرانس سخنرانی نموده و اظهار نمود مردم و دولت افغانستان همواره در آرزوی روابط حسنه با پاکستان در سطوح مختلف بوده اند. این برنامه سه ساله وجوه تمویلی و فرصت های آموزشی را برای تسهیل همکاری میان رسانه های دو کشور و گزارشدهی از مسایل پیچیده مناطق مرزی فراهم خواهد کرد. این فرایند توسط یک بورد مشورتی که 14 عضو دارد رهبری خواهد شد. بورد مشورتی شرکت کنندگان در برنامه های آموزشی را انتخاب خواهد کرد.   این کنفرانس برای اولین بار زمینه گردهمایی ده ها تن از شخصیت های مطرح رسانه ای در دو طرف مرز را فراهم نمود. شرکت کنندگان کنفرانس با اجماع خواهان تقویت روابط و تفاهم میان مردمان دو کشور گردیدند.
اعلام تاریخ آغاز سال تعلیمی جدید
منبع کلید گروپ
سال تعليمى جديد مکاتب سردسير از صنوف هفتم الى دوازدهم، به تاريخ ١٥حوت سال روان، و صنوف اول الى ششم، به تاريخ دوم حمل سال نو آغاز مى شود.
عبدالصبور غفرانى سخنگوى وزارت معارف، روز يكشنبه با اعلام اين خبر به خبرگزاري پژواك گفته است كه امتحانات معذرتی، اساسی، سامعين، مشروطی و لياقت شاگردان صنوف دوم الی يازدهم سال تعليمی جارى مکاتب سردسيرکشور، از روز يكشنبه آغاز و بتاريخ ١٤ حوت خاتمه مى يابد.
به گفتۀ وى، موسسات تعلیمات عمومی، اسلامی، تخنیکی و مسلکی، تربیۀ معلم، تحصیلات نیمه عالی مربوط وزارت معارف و مکاتب خصوصی، تابع این حکم می باشند.
بر اساس اين خبر، تمام معلمین مکاتب سردسیر کشور، از اول حوت سال ١٣٨٩ تابع حاضری می باشند.
٧٤٠ کودک در سال گذشته میلادی در افغانستان کشته شده اند
یک سازمان موسوم به نظارت بر حقوق در افغانستان یاARM می گوید در سال گذشته میلادی ٧٤٠ کودک بر اثر خشونت در افغانستان کشته شده اند. بر اساس آمار ارائه شده از سوی این سازمان، در سال ٢٠١٠ میلادی به طور متوسط روزانه دو کودک جان خود را از دست داده اند. در گزارش سالانه این سازمان آمده که سی درصد تلفات غیرنظامیان در سال گذشته کودک بوده اند.  این درحالی است که دولت افغانستان، نیروهای بین المللی مستقر در این کشور و همچنین گروه های مسلح مخالف دولت، حفاظت از جان غیر نظامیان را از اولیت های خود می خوانند. گزارش این سازمان نشان می دهد که عامل ٦٤ درصد از مرگ کودکان گروه های مسلح مخالف دولت بوده اند که با حملات انتحاری، بمبگذاری های کنار جاده و در مواردی هم درگیری های مسلحانه با نیروهای افغان و خارجی سبب مرگ کودکان افغان شده اند.
در این گزارش آمده است هفده درصد کودکان توسط نیروهای امریکایی و ناتو کشته شده اند. افزون بر این نیروهای محلی طرفدار دولت سبب تلفات چهار درصد کودکان خوانده شده اند. در گزارش سازمان نظارت بر حقوق برخی از ولایات جنوبی و شرقی به ویژه قندهار و هلمند در جنوب، کنر در شرق و قندوز در شمال افغانستان خطرناک ترین مناطق برای کودکان خوانده شده اما در این گزارش آمده است که در دیگر ولایات نیز کودکان قربانی خشونت های مسلحانه شده اند.
در این گزارش از بامیان و پنجشیر به عنوان مصون ترین ولایات برای کودکان نامبرده شده است. در گزارش این سازمان آمده است که هر چند میزان آسیب پذیری کودکان ناشی از خشونت های مسلحانه هنوز بالا است، اما تلفات کودکان بر اثر خشونت های مسلحانه در مقایسه با سال ٢٠٠٩ کاهش یافته است.
براساس گزارش این سازمان در سال ٢٠٠٩ میلادی ١٠٥٠ کودک بر اثر خشونت ها جان خود را از دست دادند.اگرچه براساس این گزارش آمار تلفات کودکان در سال گذشته نسبت به سال ٢٠٠٩ میلادی کاهش یافته اما بر اساس گزارشی که همین سازمان در هفته گذشته منتشر کرد، آمار تلفات غیر نظامیان در کل در سال ٢٠١٠ نسبت به سال ٢٠٠٩ بیشتر بوده است. سازمانهای بین المللی همه ساله گزارشهایی را در مورد میزان تلفات غیرنظامیان در افغانستان منتشر می کنند و بعد از سال ٢٠٠٥ میلادی همه این گزارشها نشان می دهد که تلفات غیر نظامیان هرسال نسبت به سال قبل افزایش یافته است. در کنار افزایش تلفات غیر نظامیان، تلفات نیروهای خارجی و همچنین نیروهای امنیتی افغانستان نیز در مقایسه با گذشته بیشتر شده است. مشکلات کودکان افغانستان تنها خشونت های ناشی از جنگ نیست، خشونت های خانوادگی، استخدام آنها در گروه های مسلح غیر قانونی، بیماریهای واگیر نیز آنها را تهدید می کند.
سرپرستی خانه های امن توسط وزارت زنان
مقام هاي وزارت امور زنان از عدم مصونيت زنان و دختران در خانه هاي امن  ابراز نگراني مي کنند. خانهء امن محلي مصئون  براي زنان و دختراني مي باشد كه مورد خشونت قرار گرفته و از تهديد جاني رنج مي برند. حسن بانو غضنفر سرپرست وزارت امور زنان روز سه شنبه طي نشست خبري   با اشاره به موجوديت بي بند و باري ها در خانه هاي امن گفت:"وزارت امور زنان به منظور حل مشكلات موجود مسئوليت كنترول و نظارت اين خانه هاي امن را به  عهده مي گيرد."
 سرپرست وزارت امور زنان همچنان نگهداري زنان و دختران در اين مراكز بيش از موعد تعيين شده، عدم پابندي مسئوولين خانه هاي امن به تعهدات خویش به وزارت امور زنان و جلوگيري از بي بند و باري هاي موجود را از ديگر دلايل انتقال مسئوليت سرپرستی خانه هاي امن از موسسات غیردولتی به وزارت امور زنان خواند. با اينكه خانم غضنفر از انتقال مسئووليت كنترول و نظارت از خانه هاي امن به هدف جلوگيري از بي بند و باري ها سخن مي زند، اما "ماري اكرمي" رئيس يكي از خانه هاي امن با رد اين گفته ها، دولتي شدن خانه هاي امن را درست نمي خواند. به باور وي وزارت امور زنان توانايي پيشبرد و نظارت  درست از خانه هاي امن را ندارد.
نمايندگان مردم در ولسي جرگه در مورد سپرده شدن سرپرستی خانه های امن به وزارت امور زنان، نظراتی متفاوت دارند. ناهيد احمدي فريد نماينده مردم هرات و منشي موقت ولسي جرگه، موجودیت خانه های امن را در صورت نظارت دقيق و درست ضرورت مهم و اساسي يك كشور مي داند. به باور وي وزارت امور زنان بايد برنامهء دقيقی را براي نظارت از خانه هاي امن تهيه نمايد. در حالي از انتقال مسئوليت كنترول و نظارت خانه هاي امن از موسسات داخلي و خارجي به وزارت امور زنان سخن گفته مي شود كه  وزارت امور زنان يك ارگان پاليسي ساز است و نقش اجرايي ندارد. اما سرپرست وزارت امور زنان مي گويد:" به عهده گرفتن مسئوليت كنترول و نظارت از خانه هاي امن، گامي براي آغاز فعاليت هاي اجرائي 25 درصدی وزارت امور زنان است." در حال حاضر 11 خانه امن در سطح كشور فعال است كه جمعاً 210 دختر و خانم در اين خانه ها نگهداری می شوند. با اينكه ايجاد خانه هاي امن به هدف حمايت زنان و دخترانی كه با تهديد جاني مواجه هستند، بوده، اما گزارش هاي تائيد نشده  نشان مي دهند كه در خانه هاي امن بعضا از زنان و دختران بر خلاف تصور،  سوء استفاده جنسي صورت گرفته است.
ځانمرگي بريد ۷۱ تنو ته مرگ ژوبله واړوله
ځايي چارواكي وايي، چې د کندز په امام صاحب ولسوالۍ کې ځانمرگي بريد ۷۱ تنو ته مرګ ژوبله واړوله. د امام صاحب ولسوال محمد ايوب حقيار رسنيو ته وويل، چې بريد شنبه شاوخوا ١٢بجې د دې ولسوالۍ د احصايې په دفتر کې رامنځته شوى. هغه زياته کړه، چې بريد کونکى پلى و او هغه مهال يې په ځان پورې تړليو چاودېدونکو توکو ته، چې په ځان پورې يې تړلي وو چاودنه وركړه، چې خلک ياد دفتر ته د تذکرو اخسېتلو لپاره راغلي وو. ،حقيار زياته کړه، چې په دې پيښه کې نږدې ۳۱ تنه مړه او ۴۰ تنه نور ټپيان دي، چې د ټپيانو روغتيايي حالت ښه نه دى او ښايي د مړيو په شمېر كې ډېروالى راشي. د دغه برید پړه وسله والو طالبانو پر غاړه اخیستې او په اړه يې طالب ویاند ذبیح الله مجاهد کلید ته د ټیلفون له لارې ویلي، چې یاد برید د دوی یو تن ملګري محمد داود، چې د لوګر ولایت اوسیدونکى و ترسره کړې دی. طالب ویاند وایي، چې د دوى بریدګر ملګري د محلې پولیسو د جلب او جذب مرکز په نښه کړې، چې د هغه په خبره په یاد برید کې يې ۳۰ تنه پولیسو وژلې او تر ۴۲ یی زیات ټپیان کړي دي.
رزاق مامون خبرنگار باسابقه افغان مورد حمله شخص ناشناس قرار گرفت و به صورتش اسید پاشیده شد
این حمله شامگاه سه شنبه (28 جدی) در نزدیکی منزل این خبرنگار در محله مکروریان شهر کابل رخ داده است. آقای مامون بلافاصله به بیمارستان "چهارصد بستر" کابل منتقل شد و هم اکنون تحت درمان قرار دارد. پزشکان می گویند که چشمانش بدلیل داشتن عینک آسیب ندیده، اما صورتش زخم های عمیقی برداشته است. هنوز معلوم نیست چه فرد و یا گروهی عاملان این حادثه بوده اند.آقای مامون گفته است که این حمله به فعالیت های روزنامه نگاری او مرتبط بوده است.دین محمد مبارز راشدی، معاون وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان که به دیدار او در بیمارستان رفته، این حادثه را تکان دهنده خوانده و گفته است که از نیروهای امنیتی خواستار پیگیری این ماجرا شده است.رزاق مامون از اواخر دهه 90 تا سال 2002 بعنوان خبرنگار بی بی سی در پیشاور و کابل فعالیت کرد. پس از آن خبرنگار رادیو آزادی شد که از پراگ پخش می شد و سپس به تلویزیون خصوصی طلوع رفت. وی در سالهای اخیر دست کم چهار کتاب منتشر کرد که حاصل تحقیقات او درباره قتل دکتر نجیب الله "راز خوابیده"، قتل فاروق یعقوبی، وزیر اطلاعات او "راز خوابیده، جلد دوم"، مرگ احمد ظاهر، مشهورترین خواننده افغانستان "احمد ظاهر چگونه ترور شد؟" و "رد پای فرعون" بود. او در این کتابها افرادی را متهم به دست داشتن در این قتلها کرده که در حکومت های پیشین افغانستان و یا با طالبان مرتبط بوده و برخی از آنها امروز نیز جزء چهره های سیاسی این کشور هستند. کتاب آخری او "رد پای فرعون" نیز عمدتا به نقش ایران در تحولات سالهای جنگ داخلی در افغانستان می پردازد.علاوه بر این، چندین داستان کوتاه و یک رمان "عصر خودکشی" نیز از آثار چاپ شده آقای مامون است.آقای مامون در میزگردهای تلویزیونی و رادیویی و در مقالاتش مواضع تندی نسبت به پاکستان و گاهی ایران می گیرد.

خبر خوش درمورد صحت طفل و مادر در افغانستان

یک تحقیق جدید در کابل نشان داده است در صورتی که مشوره دهی درست به خانواده ها در مورد کاهش ولادت ها استفاده از شیر مادر و تشویق به واکسین نمودن انجام شود بالایی کاهش مرگ و میر مادر و طفل تاثیر فراوانی داشته است.
این تحقیق که توسط چندین نهاد بین المللی حمایه طفل ومادر به همکاری وزارت صحت عامه افغانستان در کابل صورت گرفته است نشان داده است که ۹۸ درصد از مردان که از مشوره ها استفاده کرده با جلوگیری از ولادت های پیهم موافق میباشند. داکتر نادره حیات معین وزارت صحت افغانستان میگوید از چهار طفل یک تن به دلیل در نظر نگرفتن مشوره های ضروری توسط والدین شان در افغانستان تلف میشوند: داکتر نادره حیات، معین وزارت صحت عامه: "خوشبختانه نتایج این سروی به ما نشان داد که در نتیجه همین سروی ها ۶۸ ٪ خدمات فاصله دهی میان ولادت ها افزایش یافته و به همین ترتیب خدمات واکسین ۶۰ ٪ افزایش را نشان میدهد". عبد الرحیم و خانمش: "ما بعد از مشوره ها اکنون یک طفل داریم و این مشوره سبب شده است که ما زنده گی آرامتر و اقتصاد بهتر داشته باشیم" این تحقیق به مدت هجده ماه در کابل انجام شده است که نتیجه آن تداوم مشوره دهی به فامیل ها به منظور کنترول ولادت های پیهم دادن شیر مادر به اطفال تا دوساله گی وتشویق واکسین نمودن میباشد که سبب کاهش مرگ و میر مادران و اطفال آنها میگردد. به اساس گذارش از هر مادر در افغانستان به گونه اوسط شش تا هفت بار ولادت میکنند که به اساس همین ولادت های پیهم سالانه یک میلیون و دوصد هزار طفل در این کشور تولد میگردد.

کمپاین محو خشونت علیه زنان
کمپاین 16 روزه  قانون منع خشونت علیه زن از تاریخ 4 قوس آغاز والی  تاریخ 19 قوس سال روان ادامه داشت،  این کمپاین به منظور آگاهی دهی از قانون منع خشونت علیه زن راه اندازی شده بود تا با آگاهی یافتن مردم ازقانون فوق آمار خشونت در جامعه کاهش یافته  ودرسطح زندگی خانواده ها بخصوص خانم هابهبودی رونما گردد.
این پروسه از طرف دفتر اکشن اید در سطوح مختلف ولسوالی هاو قریجات راه اندازی گردیدتا با آموزش دیده گان   منحیث ناقلین معلومات آموخته شده راجع به خشونت علیه زن درمناطق خویش فعالیت نماید. با پخش و شریک ساختن موضوع بادیگران یقینناً مردم ازقانون جدید آگاهی حاصل نموده و این عمل باعث کاهش آمارخشونت در مناطق شان می گردد.                                                           
 و قابل یاد اوری است که این پروسه برای 16 تن از مددگاران حقوقی  به تاریخ 16 جدی به هدف  اینکه چرا و به چی منظور این قانون بمیان آمد ؟ توسط آقای سید محمد سامع رئیس کمیسون حقوق بشر برای اشتراک کننده گان تشریح گردید بعداٌ روی محتویات قانون بحث همه جانبه صورت گرفت واینکه مسوولیت های اشتراک کننده گان در قبال قانون مذکور چیست ؟ و چی باید کرد تا بتوانم واقعاٌ سطح خشونت را در جامعه کاهش داد.

چالش‌های عینی زنان و دختران افغان

با سقوط اداره‌ی طالبان و بازشدن دروازه‌های مکتب و موسسات تحصیلات‌عالی به روی دختران و همچنین ایجاد نهادهای اجتماعی و فرهنگی، کم کم فرصت‌هایی به‌وجود آمد که ضمانت‌های اندکی را جهت تحقق حقوق اساسی زنان و دختران، با خود داشت. ولی هنوز هم مشکلات زیادی در این زمینه وجود داشته و به‌خصوص دختران جوان با چالش‌های بزرگی در زمینه‌های دسترسی به حقوق مدنی، اقتصادی و اجتماعی مواجه اند. هنوز ‌هم عرف و عادات بر زندگی زنان و دختران جوان جامعه‌ی ما سایه افکنده و محرومیت از حقوق اولیه را برای آنان در پی داشته است. تبعیض علیه زنان و دختران در خانواده بخشی از این مشکل‌هاست که متاسفانه موارد زیادی از آن گزارش می‌شود. هنوز خشونت‌ علیه زنان و دختران وجود داشته و ازدواج اجباری، ازدواج‌های قبل از وقت، ممانعت از رفتن به مکتب و ادامه‌ی تحصیل دختران در سطح جامعه دیده می‌شود.چالش‌های اقتصادی و گستردگی فقر و بی‌کاری واقعیت‌های دیگری است که جوانان را نگران ساخته و ذهن آنان را نسبت به‌آینده و زندگی مشترک شان متاثر می‌سازد.دختر جوانی از ولایت بلخ می‌گوید: «به‌دلیل مشکلات اقتصادی که درخانواده‌ی پدری‌ام وجود داشت، پدرم مرا در بدل پول باکسی که هیچ نمی‌شناختم عروسی نمود. بعد از ازدواج خانواده‌ی شوهرم مرا به‌زور وادار کردند تا با مردان دیگری همبستر شده و منبع عاید خانواده باشمطبیعی است که او نمی‌تواند به این زندگی ادامه بدهد و بالاخره از منزل فرار می‌کند. او می‌گوید: «اگر وضعیت اقتصادی خانواده‌ام خوب می‌بود و پدرم شغلی برای تامین نفقه‌ی خانواده‌اش می‌داشت، نه از درس و تعلیم بازمی‌ماندم و نه به این شکل زندگی برباشدهمی‌داشتم.
خودسوزی‌ یکی از پیامد‌های ناگوار محرومیت از حقوق به‌خصوص حق ازدواج آزادانه، در میان زنان و دختران است. طبیعی است وقتی دختری نتواند مطابق به‌خواست و اراده خود همسر آینده و شریک زندگیش را انتخاب کند، دست به خودسوزی یا کاری شبیه آن بزند تا از آینده تاریک زندگی اجباری رهایی یابد.دختر جوانی که دست به‌خودسوزی زده بود، می‌گوید: «در کودکی والدینم را ازدست دادم و نزد کاکایم بزرگ شدم. کاکایم مرا بدون رضایت خودم نامزد نمود، چاره ای نداشتم جزاین‌که خودسوزی نمایم تا از ازدواج رهایی یابمدرحالی‌که تعداد زیادی از نهادها برای دفاع ازحقوق زنان در سراسر افغانستان فعالیت دارند، ولی هنوز هم زنان و دختران جامعه‌ی ما خود را تنها و بدون حامی می‌بینند. به‌همین دلیل وقتی با درد یا مشکلی روبرو می‌شوند راهی بهتر از خودسوزی و مرگ برایشان وجود ندارد.دختر دیگری از یکی از ولایت‌های شمال کشور می گوید: «14 سال دارم. در کودکی از طرف خانواده ام نامزد شده بودم. حالا نامزد من، سه برابرم عمر دارد و مرا از رفتن به‌مکتب منع کرده استدر یکی از ولسوالی‌های شمال کشور با خانم جوانی ملاقات کردم که می‌گفت: «17 سال دارم. نمی‌دانم کی و چی کسی مرا به شوهر داده است. فقط این را می‌دانم که فعلا شوهرم 70 سال داشته و بدون من سه خانم دیگر نیز دارد که از هیچ کدام شان طفل ندارد                  بانو سعدیه اکرامی

معرفی یک بانو


خوانندگان عزیز! اداره نشریه در نظر داردتا در هر شماره شما را با آن عده از خانم های کم سواد ولی فعال باقیماند در پشت پرده معرفی کند ،که اینک مصاحبه با دو تن از خانم های که از نعمت سواد بدور مانده اند اما با آنهم از جمله بانوان فعالی هستند که با پشت کار و تلاش  با دستان پر توان خویش چرخ زنده گی رابه کمک یکتای بی همتابه حرکت در می آورند چنانچه خانم فاطمه "می گوید من یک خانم شوهر دار و همکار خوب با شوهرم هستم و می توانیم زندگی  را به پیش ببریم".

صدای بانو: خوب فا طمه جان اگر به خوانندگان صدای بانو (نشریه ویژه خانم ها) بگوید که چند سال قبل از امروز در اجتماع در بین خانم ها ظاهر شدید ؟                       

بانو فاطمه: پنچ سال قبل از امروز با همکاری دفترزنان درخدمت زنان کار را آغاز کردم و در طول همین پنچ سال همواره با خانم ها کار کرده ام و دوست دارم همواره با این قشر پر از صفا و صمیمت کار کنم .

صدای بانو: خانم فاطمه چه خدمات را به خانم ها انجام داداه اید ؟

بانو فاطمه: همه ساله در حدود یکهزار شاگرد را در قراق دوزی پسته چین دوزی و پوپک دوزی میاموزانم که اینها همه از دوخت های قدیم است و مشتری زیاد هم داریم و همین خدمات را که با خانم ها دارم در خانه نیز گرایی میدوزم یعنی اگر در خانه مشتری نباشد و کار نکنم فقط تنها با معاش زنده گی به پیش نمیرود .

صدای بانو: فاطمه جان شمااگر لطف کرده بگویدکه  از شاگردان تان چه توقع دارید ؟

بانو فاطمه: تنها از شاگردان خودم نه بلکه از همه بانوان عزیز توقع دارم که انچه می آموزند بیاموزانند چراکه تجربه از کار وآموختن از آموختاندن بدست می آید و یک اتحاد کامل داشته باشند، زیرا کار با اتحاد ثمر بیشتر دارد، چناچه خانم ملکه یک خانم مهره دوز و یک دیزاینر خوب در دستکول دوزی پرده دوزی وشطرنج بافی است.

صدای بانو: خانم ملکه شما چند ساله بودید که به دست دوزی علاقه گرفتید ؟

بانو ملکه: من فقط هفت ساله بودم که شمشیر بافی پوپک ساختن وبافت دیزاین قالین را روی تکه آغاز کردم و  فعلا مدت چهار سال است که من هم به دفتر زنان در خدمت زنان به صفت استاد کار میکنم که من و فاطمه جان همکاران خوب با هم هستیم .

صدای بانو: اگر از شما به عنوان آخرین سوال پرسیده شود که بیشتر  چه چیزشما را رنج میدهد چه پاسخ میدهید ؟

بانو ملکه: بی سوادی وهنوز هم  نبودن کاربرای خانم های بی سواد .

صدای بانو: تشکر و اگر شمابطور مشترک کدام  پیام به خانم ها دارید ؟

 بلی پیام ما به خانم ها اینست که هیچگاهی بیسوادی مانع پیشرفت شده نمی تواند کار وتلاش کنند تا باشد به بازوی خویش ایستاد ه شوند اما کوشش کنند با سواد شوند.

بانوان دست فروش و مشکلات پیش روی آنها!
در جریان چند روز گذشته شهرداری شهر مزارشریف به همکاری نهادهای ذیربط دولتی اقدام به پاک کردن شهر از وجود دست فروشان  کراچی ها و موترهای که در اطراف جاده پارک مینمودند نموده است که این کار شهرداری مورد استقبال شهریان شهر مزار شریف قرار گرفت و تمام دست فروشان از اطرف جاده ها و پیاده روها رانده شدند و همچنان موترهای که در اطراف جاده پارک میشدند نیز از این اماکن رانده شدند و برای آنها جا های که مناسب باشد از سوی شهرداری تعیین گردید.
در جمع دست فروشان رانده شده یک تعداد بانوهای هم هستند که به منظور پیشبرد امور زندگی خود و تهیه نفقه برای خانواده هایشان دست فروشی میکردند و حالا آنها هم مثل دیگران از ساحاتی که کار میکردند رانده شده اند و بدون سرنوشت بیکار مانده اند، تعدادی از آنها از پاک کاری شهر راضی هستند و میگویند که این کار کار خوبی است پاکی و صفایی را ما هم دوست داریم اما وقتی زمینه کاری برای ما مهیا نباشد و به دستفروشی هم ما را نگذارند پس چاره کار چیست؟ سرنوشت ما چه میشود ما هم مکلف هستیم تا نفقه فامیل خود را بدست آوریم و باید چرخ روز گار خویش را به حرکت در آوریم. آنها خواستار آن شدند که مسئولین دولتی در حصه رفع مشکل آنها توجه نمایند.

 
افتتاح آموزشگاه گلدوزی و خیاطی!
به تاریخ دوم عقرب سال روان شورای انکشافی مردمی گزرهای گله جواز خانه و گزر عربها مربوط ناحیه اول شهرداری مزار شریف به ابتکار مردم این محلات و کمک مالی دفتر هبیتات مقیم شهر مزار شریف آموزشگاه گلدوزی و خیاطی را برای یکعده از بانوان نیازمند افتتاح و رسما شروع به فعالیت کرد.
گزارشگر ما خبر میدهد که این شورا در دو گروپ بانوان و آقایان فعالیت دارد که بخش آقایان این شورا مصروف بازسازی و کانکریت ریزی کوچه ها و راههای رفت و آمد مردم است هستند. این شورا توانسته است با کمک مالی که از دفتر هبیتات بدست آورده است زمینه آموزش و ایجاد کار را برای بانوان و آقایان مهیا سازد.
اداره کنندگان این شورا که جمعی از مردم این محلات هستند از سایر دفاتر داخلی و خارجی میخواهند تا آنها نیز همچون برنامه های انکشافی را برای انکشاف محلات روی دست گیرند تا هم زمینه کار یابی برای مردم ایجاد شود و هم بتواند سطح مهارتهای مردم را در عرصه های مختلف زندگی بالا ببرد.



معرفی یک بانوی موفق


صدای بانو در نظر دارد تا همچو خانم های که نیمه سواد و یا هم کم سواد هستند و در اجتماع فعالیت چشمگیر دارند رابه معرفی بگیرد.
  
صدای بانو: لطفا خود را معرفی کنید؟
اغاز میکنم بنام خدا: نام من نجیبه قریه دار قریه پشتون کوت و رئیس شورای قریه پشتون کوت.
صدای بانو : خانم نجیبه میشه به خوانده گان محترم بکویید که سواد شما تا چه حدود است؟
__من تا صنف پنجم درس خواندم  وحال هم منحیث یک خانم با سواد در اجتماع ظاهر شده ام  
صدای بانو : در مورد زنده گی شخصی تان کدام گفتنی دارید ؟
__فعلا مادر ده اولاد هستم "وی تا حدودی از فرهنگ مرد سالاری 74 سال قبل گله مند بوده که ماما یش مانع رفتن به مکتب وی گریده بود " ولی من تلاش های خود را داشتم که امروز آنقدر مشکل جدی در خواندن ونوشتن ندارم
صدای بانو : خوب خانم نجیبه مدت چند سال میشو دکه در اجتماع کار و فعالیت میکنید ؟
__ مدت ده سال میشود که در بیرون از منزل درخــــــدمت خانم ها هستم .
صـدای بانو :اگر بگویید تا حال چه فعالیتهای داشه اید؟
__ابتدا در سال 1379 کار را از خبازی آغاز کردم و بعداز سپری نمودن یکسال 8 ماه دو باره در بر نامه دیگر کار در مقابل غذا مدت 4 ماه را سپری کرده وبعداز آن بحیث کار کن صحی در کلینیک نمبر 4 چغدک که تا حال ادامه دارد و ضمنآ از جمله رضا کاران کمیته سویدن نیز هستم و همچنان مدت شش سال میشود که مربوط شورای همبستکی ملی قریه پشتون کوت هستم و با 1800 فامیل ارتباط نهایت خوب و سالم دارم و همواره در تلاش هستم تا آنچه که خانم ها را از اهدف خشونت زا بدور نگه میدارد با ایشان همکاری  نمایم، این همکاری ها با کمک نهاد های مربوط که با آنها همکاری دارم میباشد، چـرا که مسایل حقوقی را بدون ارتباط داشتن با نهاد های مربو ط نمیتوان حل کرد.
 پیام من به خواهران این است که آنچه در قسمت رشد استعداها واگاهی شان است سهم فعال بکیرند. (گزارش از فریبا احمدی)